• Home
  • Contact
  • knop
Introductiepagina
Welkom op de groepssite van groep 7B
Welkom bij groep 7B 
 

IMG_3599.JPG 
Welkom op onze groepspagina. Hier vindt u foto's en informatie over onze groep!
 
De grote Rekendag 2017
Op woensdag 22 maart vindt de Grote Rekendag plaats.
Wij hebben de taak van tante Tine gekregen om een vakantiepark te bouwen. Op het vakakantiepark komen 9 huisjes. Het ontwerp van het huisje, de inrichting, de verdeling van kamers, de schaal, alles moeten we zelf bedenken.
We beginnen met de oppervlakte: de huisjes mogen maximaal een oppervlakte hebben van 100m2. Met vouwblaadjes bedenken we hoe ons huis eruit komt te zien.
 
Daarna teken we het op een grotere schaal waar we rekening houden met o.a. de deuren, 4 tot 6 slaapplaatsen, gangen, woonkamer, keuken badkamer, wc, eetkamer etc. 
 
 Uiteindelijk maken we de huisjes op 1:100 dus  moeten we de huisjes op schaal kleiner tekenen.
Na de gym krijgen we allemaal het stuk grond en de 9 huisjes. Er worden 9 verschillende vakantieparken gebouwd.
Natuurlijk denken we na over vragen als: 'Kan ik ook ergens zwemmen? ' 'Waar kan ik een ijsje kopen?' 'Ik weet niet waar mijn huisje is, waar kan ik het huisje vinden?' etc.
 
Al met al bouwen we prachtige parken!
 
naamloos1.png

 naamloos.png

Verjaardag Fenna: Mad Science workshop! 

Vandaag (17-03) hebben wij de verjaardag van onze klasgenoot Fenna gevierd. Naast een heerlijke traktatie, heeft haar moeder een workshop gegeven: Zelf putty (kneedgum) maken! De kinderen waren dolenthousiast en erg blij met het resultaat!

mad science.JPG
mad science 2.JPG

 

Doel behaald: Talentenjacht

Op donderdagmiddag op 16 februari hebben de kinderen zelf een talentenjacht georganiseerd. Afgelopen periode hebben de kinderen hard gewerkt aan het behalen van het doel: Spelling. De beloning..... een zelf georganiseerde talentenjacht. Veel kinderen hebben een act voorbereid; van een dans, tot muziek, tot piano, tot voetbal, tot turnen, tot toneel. In groep 7b is zoveel talent! Dankzij de fotograaf Rens hebben we weer prachtige plaatjes. Goh, wat werken we hard en wat doen we toch een hoop leuke dingen in groep 7b! Hier een aantal foto's.   

Image-1 (13).png
Image-1 (8).png

Image-1 (12).png
Image-1 (11).png

Image-1 (8).png
Image-1 (9).png
 

Sophie doet mee met de volgende ronde van de voorleeswedstrijd  in het Zaantheater

Begin van het schooljaar hebben we op Het Koraal gestreden in de groepen 7 en 8 voor de voorleeskampioen. Sophie uit groep 7b uit de klas van juf Rosanne won toen!

Op 15 februarie  2017 heeft Sopie van Workum voorgelezen in het  Zaantheater. Niet zomaar, maar voor de voorrondes van de nationale voorleeswedstrijd. 13 scholen uit de Zaanstreek en Wormerland deden eraan mee.  Een daarvan komt uit groep 7b, dat is Sophie. Ze heeft uit De Gorgels voorgelezen door Jochem Myjer. Ze heeft goed haar best gedaan, maar helaas niet gewonnen. Want er was een tegenstander nog beter,  namelijk Evi. We willen Sophie graag bedanken, want ze is nog steeds onze kampioen!!

Geschreven door: Sophie, Carlijn, Isabella en Jemma.


 

DSC_2568.jpg
Image-1 (7).png


 
Wereldkeuken groep 7b op 2 februari

Geschreven door: Mariza Penning, leerling op ICBS Het Koraal in Assendelft

De school Het Koraal heeft op 2 februari 2017 veel geld opgehaald voor het goede doel Kidshare. Groep 7b had een restaurant geopend, waarbij ze zelf de: kok, de ober en de opzichters waren.
Alle ouders mochten komen eten. Ze hadden veel eten gesponsord gekregen van onder andere Albert Heijn XL in Zaandam.
Na het eten mochten de ouders zelf kiezen hoeveel ze betaalden. Uiteindelijk heeft groep 7b €405,- opgehaald. De andere klassen hebben iets anders gedaan waar ze ook veel geld mee hebben opgehaald. Uiteindelijk storten de juffen het geld.
Groep 7b bedankt iedereen die geholpen heeft. Bedankt!!

 

Wij nodigen u graag uit om de foto's te bewonderen die op ons bord bij onze klas hangt, te bewonderen. En vergeet u dan niet om onze krantenartikelen te lezen?

 


 
 

 

Groep 7b opent restaurant - op dichtbij.nl

 
We staan in de krant met het artikel over ons restaurant!

 
http://www.dichtbij.nl/zaanstreek/home/zaanstreek.aspx?pr=6​

 

Groep 7b van ICBS Het Koraal opent restaurant voor goede doel

ASSENDELFT - Op donderdag 2 februari verzorgt groep 7b van basisschool Het Koraal in Assendelft voor een diner voor familieleden. De opbrengst van het diner gaat naar de organisatie Kidshare. Onze slogan: Wij hebben goed onderwijs en voeding, zij verdienen ook onderwijs en voeding!
Groep 7b van basisschool Het Koraal heeft afgelopen maanden gewerkt aan het thema: 'Wij gaan op ontdekkingsreis en ontdekken de wereld.' Iedere leerling heeft een land uitgekozen en hier een werkstuk over geschreven. 
Het etentje is de thema afsluiting van de klas, maar wel gekoppeld om iets te doen voor het goede doel Kidshare. De kinderen zijn op het idee idee gekomen om familie uit te nodigen voor een diner waarbij diverse gerechten van over de hele wereld op de kaart staan. 
Ouders genieten van het drie gangen diner en mogen na afloop zelf bepalen hoeveel geld ze voor het eten over hebben. 

 
In de klas is er veel gesproken over hoe we geld voor het goede doel op kunnen halen. Er zijn speciale posters en sponsorbrieven opgesteld. Albert Heijn in Zaandam heeft ons ontzettend geholpen met het aanleveren van boodschappen. 

 
De organisatie Kidshare staat het gehele schooljaar op ICBS Het Koraal centraal. Alle groepen bedenken zelf een plan om geld op te halen voor Kidshare. Met het geld dat de school ophaalt, worden scholen gebouwd en maaltijden geregeld voor de kinderen. Het diner voor meer dan 60 genodigden gaat plaatsvinden op donderdag 2 februari.
 
Voorleesontbijt op school

 
Op vrijdag 27 januari begon onze dag een beetje anders.. we konden een héél klein beetje uitslapen omdat we thuis niet hoefde te ontbijten. We hebben meegedaan met het Voorleesontbijt.
Wij zijn in onze pyjama of onesie naar school gekomen en hebben onder het voorlezen van juf Suzanne ons ontbijtje gegeten.
 
Het boek waarin juf Suzanne voorlas is een super spannend boek van Fenna: Smokkelkinderen. Een echte aanrader!
 
Image-1 (5).png

 Image-1 (6).png


Image-1 (5).png


 
Thema: Groep 7b opent de wereldkeuken voor het goede doel
 
Alle kinderen verdienen het om te kunnen eten en naar school te kunnen. Daarom willen wij graag iets doen voor het goede doel Kidshare. Zij kunenn van het geld dat wij ophalen scholen bouwen in Kenia en voedsel kopen. Onze school wil hier graag aan meewerken.
 
Wij hebben in de klas het thema: Wij gaan op ontdekkingsreis en ontdekken de wereld.
In de eerste fase van ons thema hebben we mindmaps gemaakt en zijn we begonnen met werkstukken. Deze werkstukken typen we thuis of typen we op school over. Op de computer kunnen we ook plaatjes bijvoegen.
Wij willen graag iets voor het goede doel doen in combinatie met het thema.
Daarom gaat onze tweede fase van het thema over het openen van een Restaurant. De wereldkeuken is een restaurant gerund door onze klas. In de klas zijn we bezig met uitnodigingen, menu, sponsorbrieven, plattegrond van de indeling etc.
Ieder kind in de klas mag 2 mensen uitnodigen om te komen dineren op donderdag 2 februari om 17.30 uur. Na uw diner mag u zelf bepalen hoeveel u over heeft voor het 3 gangendiner. Komt u ook?
Voor meer informatie vraag gerust uw zoon/dochter of kom even langs op school!
 
Image-1 (32).png

 
Toetstijd
 
Ook in onze groep maken we verschillende toetsen zodat we weten wat al heel goed gaat op school en waar we nog aan kunnen werken dit schooljaar.
Om goed voorbereid aan een toets te beginnen mogen de kinderen het zichzelf zo fijn mogelijk maken. En daar gebruiken de kinderen de volgende attributen voor. Deze hebben ze aan het begin van het schooljaar gekregen. Dit helpt hen om nog beter te concentreren en vertrouwen te hebben in zichzelf.
Image-1 (31).png

 
 
 
Kerstdiner!
Woensdag voor de Kerstvakantie hebben we een geweldig kerstdiner gehad. 's morgens zijn we naar de kerk geweest en hebben een bijzondere kerkdienst gehad waarbij alle groepen een eigen inbreng hebben gegeven. Zo heeft onze groep vertelt over Isabella die vrijwilligers werk heeft gedaan, hebben we een vlaggenlijn gemaakt met 'waar wij vreugde naartoe sturen'. Ook hebben wij met groep 8 het lied van John Lennon ten gehore gebracht. 
's Avonds hebben we genoten van het kerstdiner, wauw, wat een bijzonder moment met z'n allen!

 
IMG_5775.JPG


 

 

 De Zaanse Molens

​Op donderdag 8 december hebben wij twee gasten in de klas. De kinderen van groep 7 en 8 krijgen een presentatie over de Zaanse Molens. Wij krijgen eerst uitleg over waarom wij molens in Nederland hebben, hoeveel molens we in de Zaanstreek hadden (wel 1100!) en waarom er veel molens verdwenen. 

Gelukkig was daar Meneer Mars die ontzettend geinteresseerd was over molens en schilderde de molens op een doek van 11 meter. Nu is deze te zien in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan. 

Wij hebben allemaal het boek De molens van meneer Mars gekregen. Dit boek is door kinderboekenschrijver Hans Kuyper geschreven. Tijdens de presentatie was hij in het Zaantheater te zien hoe hij uit zijn eigen boek voorlas.

Wij hebben een prachtig boek gekregen die we in de klas maar ook zeker thuis lekker mogen lezen.


 

Image-1 (2).png

Pepernoten bakken en de Pepernotensmaaktest

Op maandag 5 december bakken we zelf 2 verschillende soorten pepernoten. We hebben het orginele recept en we maken een gezonde variant met onder andere havermeel en dadels. Ook hebben we in de klas een onderzoek naar verschillende soorten pepernoten. We proeven 3 verschillende pepernoten die we beoordelen op kleur, vorm, smaak, geur, textuur en nasmaak. We beoordelen welke pepernoten de lekkerste zijn en schrijven over onze favoriet een betoog. We vertellen daarin waarom juist díe pepernoot gekocht moet worden. Nadat we onze pepernoten gebakken hebben proeven we ook onze eigen pepernoten. Wat een gezellige middag en superleuk dat we zelf gebakken hebben!

Image-1 (3).png

 

Image-1 (3).png

IMG_5593.JPG

IMG_5594.JPG
IMG_5595.JPG

IMG_5596.JPG

IMG_5598.JPG


IMG_5600.JPG

IMG_5602.JPG

IMG_5604.JPG

IMG_5605.JPG 

Sinterklaas op school - surprises!

Wat een dag! Vandaag, op 2 december hebben we Sinterklaas op school gevierd. Ieder kind had bij ons in de groep een prachtige surprise en een mooi gedicht geschreven. Dit hebben we, nadat we de Sint hebben verwelkomd, met een spel in de klas gevierd. Wauw! Wat heeft iedereen er een werk van gemaakt!

Zie je hoeveel plezier we hebben aan de foto's?

Image-1 (30).png
Image-1 (29).png

Image-1 (28).png
Image-1 (27).png

 


 

Theaterreporters
De groepen 7 en 8 doen mee met de Theaterreporters in het Zaantheater. 5 keer per jaar mogen er 2 leerlingen van onze school naar een prachtige voorstelling. Hieronder het verslag van de twee theaterreporters Sophie en  Fenna.  Deze recensie is ook te lezen in de nieuwsbrief en op de website van het Zaantheater.
 

Recensie over de voorstelling: De Pindakaasprins

Hallo, wij Fenna en Sophie zijn op zondag 6 november naar het Zaantheater geweest. En daar hebben we de voorstelling De Pindakaasprins gezien. En daar gaan we nu over vertellen.

Afbeeldingsresultaten voor de albert heijn zaal zaantheaterNaast de voorstelling
Na aankomst hebben we een korte rondleiding gekregen. We mochten kijken toen er geluidscontrole was in de Albert Heijnzaal (de grote zaal). De mevrouw die de rondleiding gaf heet: Heleen. Ze heeft verteld hoe de Albert Heijnzaal aan zijn naam is gekomen. En dat komt doordat de Albert Heijn het Zaantheater sponsort. In de Albert Heijnzaal kunnen ruim 800 mensen. In de kleine zaal ruim 200.
Wat je niet mag zeggen tegen de spelers is Succes want dat brengt ongeluk en wist je dat er nooit een kleedkamer 13 is? Wat je wel mag zeggen is: toy toy toy of breek een been, dat brengt geluk.

Afbeeldingsresultaten voor pindakaas prinsHet decor
Het decor was heel vol en waren veel stoelen, tafels, schemerlampen, banken, kamerplanten en bedden op het podium. Er waren zoveel bedden, banken en stoelen omdat daar de muzikanten op gingen zitten. De muzikanten  hadden rare paraplu hoedjes omdat het in de voorstelling heel veel regende.
Boven het decor zit een hele hoge toren en daardoor kun je spullen mee naar boven of naar beneden hijsen en zelfs mensen laten vliegen.

Afbeeldingsresultaten voor zaantheater de pindakaas prinsDe voorstelling
De hoofdrolspelers in de voorstelling zijn Esmeralda Dina, Valentijn Tino en Jaak. Ze wonen in een straat waar het altijd regende. En de ouders maakten alleen maar ruzie. Toen besloten ze om op avontuur te gaan om de man te vinden die de regen kon stoppen. Toen ze dat hadden besloten hadden alle muzikanten bruine kleren aan . Maar uiteindelijk raakte Jaak Esmeralda Dina en Valentijn Tino kwijt door het monster. Toen kwam hij 2 lieve oude dames tegen en ze woonde in een huisje van snoep. Die lieve oude dames waren mensen uit het orkest. En die leken exact op elkaar. Telkens als de ene vrouw iets zei zei de andere vrouw het precies na. Ze gingen allemaal vragen stellen aan Jaak, zoals: Wie ben jij? Waarom ben jij hier? Hoe heet je? Hoe oud ben je? Enz. Als eerste vond hij Valentijn Tino en die zat letterlijk en figuurlijk in de put. Hij stond in het publiek! Toen begon hij op een gitaar te spelen en te zingen. Jaak probeerde Valentijn Tino op te vrolijken. Uiteindelijk lukt hem dat, zij gingen samen Esmeralda Dina zoeken.
Toen ze Esmeralda Dina vonden, die was opgesloten in een kasteel, die werd bewaakt door een draak. Eerst probeerde Esmeralda Dina allemaal prinsen te laten komen maar dit lukte niet want toen de draak daarachter kwam heeft hij haar in slaap gebracht. Toen Valentijn Tino en Jaak bij haar waren moest Jaak een liefdeskus geven maar elke keer als hij een poging deed, moest hij ervan kokhalzen en keek hij er vies bij. Uiteindelijk heeft hij het toch gedaan en rende daarna snel weg want hij vond het walgelijk.
Toen kwam de draak en die was gemaakt van allemaal paraplu’s. De hoofdrolspelers en mensen uit het decor hielden allemaal paraplu’s open en dat vormde de draak. Op een gegeven moment liet Jaak zijn paraplu’s vallen en ging met een soort stofzuiger waar allemaal confetti uitkwam de draak verslaan en het publiek onderspoot.

Zoals jullie wel hoorden is het een verhaal met allemaal bekende sprookjes door elkaar. Toen de hoofdrolspelers thuis kwamen regende het niet meer en maakten de ouders geen ruzie meer.

Wij vonden het een leuke en grappige voorstelling. Jaak kan niet hoog zingen maar hij deed dit wel. Er zaten grappige en spannende stukjes in. Wij zouden deze voorstelling aan iedereen aanraden. Er staat op de kaart dat het voor mensen van 6 tot 12 jaar is maar wij denken dat het voor alle andere mensen ook leuk is!

Geschreven door: Sophie van Workum en Fenna Kalf

 
Rekenen is leuk!
Vandaag gingen de kinderen leren hoe zij de oppervlakte kunnen berekenen. Na de instructie hebben de kinderen in twee- en drietallen een lineaal, wisbordje, post-its en een rekenmachine gekregen. Opdracht: bereken van alles wat je in het lokaal ziet de oppervlakte, schrijf dit op de post-it en plak het er op!

 
IMG_4928.JPGIMG_4942.JPGIMG_4942.JPG


 
 
Thema opening
Het nieuwe thema ''Wij reizen de wereld rond en ontdekken de wereld'' werd geopend met een samenwerkingsopdracht! De kinderen kregen per groepje een continent met verschillende afbeeldingen van bijvoorbeeld bezienswaardigheden. In welk land kan je de bezienswaardigheden zien? Door middel van atlassen en tablets kwamen de groepjes er achter!

 
IMG_4848.JPGIMG_4853.JPGIMG_4853.JPG
 

 
Vertellen over de herfstvakantie
Een variatie op het vertellen in de kring over de vakantie is een Coöperatieve Leerstrategie: Tweetal intervieuw op tijd.

 
Kinderen bedenken wat we willen vertellen en welke vragen ze aan de ander kunnen stellen. Dan interviewen ze elkaar maar.... niet zomaar. Terwijl de ene praat en de vragen beantwoordt, wordt alles ook geschetst. Kinderen vragen daardoor beter door zodat ze precies weten wat de ander gedaan heeft.
Iedere dag werken we met CLS opdrachten. Hierdoor worden er veel verschillende werkvormen toegepast en dit houdt de les afwisselend.

 

 
Image-1 (26).png


 
Thema afsluiting Kinderboeken week: Voor altijd jong

 
Groep 7 leest voor bij de groepen 1/2 en 3!!

 
IMG_4270.JPG

IMG_4214.JPG
IMG_4212.JPG


 

IMG_4189.JPG

 
 
 
IMG_4188.JPG
 

 

 
Thema afsluiting: Workshop Picasso maken

 
IMG_4273.JPG
IMG_4286.JPG

IMG_4279.JPG


 
 
 
Voorleeswedstrijd

 
Voorleesronde in de klas
In de weken van 19 en 26 september houden we in de klas de voorleesronde. Ieder kind mag meedoen. Thuis en op school bereiden zij een stukje voor en laten dit horen aan de klas. Samen zorgen we voor feedback. Dit doen we door middel van tips / tops. Maar ook door middel van gerichte kaartjes met gerichte vragen over: Is er goed geluisterd door het publiek, was de inleiding duidelijk, werd er goed de klas in gekeken etc. 
Veel kinderen hebben meegedaan met de voorrondes in de klas. Op vrijdagmiddag 30 september worden de punten opgeteld en wordt er 1 klassenwinnaar gekozen die naar de schoolronde gaat. De voorleeswedstrijd met de midden/bovenbouw groepen is op donderdag 6 oktober. Spannend!!
Hieronder wat foto's van de voorrondes.
Image-1.png 
Maar.... dan nu de Voorleeswedstrijd op schoolniveau
Op donderdag 6 oktober hebben we met de groepen 7 en 8 de voorleeswedstrijd in de zaal. Wij hebben Sophie met het boek de Gorgels die groep 7b gaat vertegenwoordigen. Wij hadden zoveel goede kandidaten. Maar Sophie maakte de meeste kans dus won de klassenwedstrijd.
Oo, wat was het spannend, Sophie las super goed voor en kreeg heel mooi commentaar. In de foto hieronder zie je de andere klassenwinnaars.

 
Image-1 (23).png


 
Maar uiteindelijk is er maar 1 die kan winnen..... en dat is SOPHIE! Onze eigen Sophie die de voorleeswedstrijd gewonnen heeft. Wauw ! Wat zijn we super super trots op haar. Zelf heeft ze er bijna geen woorden voor en pinkt ze bíjna een traantje weg. Wij zijn gigantisch trots op onze kanjer Sophie en komen naar natuurlijk graag aanmoedigen bij de volgende ronde in het Zaantheater!!

 
Image-1 (25).png


 

 
thema: Wij onterpen onze eigen Picasso's!
In de eerste weken in groep 7b hebben wij werken van Picasso bekeken en zelf Picasso's gemaakt. Wij hebben een  Picasso gemaakt met behulp van een foto, met potlood, met verf en uiteindelijk een echt kunstwerk met Oliekrijt. Deze kunstwerken komen in ons digitale museum. Iedereen kan onze werken bekijken en zelfs ons kunstwerk laten drukken op een voorwerp voor thuis.
Het digitale museum komt binnenkort online. Wij willen alvast een voorproefje geven van onze kunstwerken!

 
IMG_4064.JPG 

 
IMG_4075.JPG
IMG_4076 (1).JPG

IMG_4076.JPG

 

 
Voorleesronde in de klas
In de weken van 19 en 26 september houden we in de klas de voorleesronde. Ieder kind mag meedoen. Thuis en op school bereiden zij een stukje voor en laten dit horen aan de klas. Samen zorgen we voor feedback. Dit doen we door middel van tips / tops. Maar ook door middel van gerichte kaartjes met gerichte vragen over: Is er goed geluisterd door het publiek, was de inleiding duidelijk, werd er goed de klas in gekeken etc. 
Veel kinderen hebben meegedaan met de voorrondes in de klas. Op vrijdagmiddag 30 september worden de punten opgeteld en wordt er 1 klassenwinnaar gekozen die naar de schoolronde gaat. De voorleeswedstrijd met de midden/bovenbouw groepen is op donderdag 6 oktober. Spannend!!
Hieronder wat foto's van de voorrondes.
Image-1.png


 

 
Ons eerste doel in de klas behaald: Elkaar een warm welkom heten.
Op 28 september hebben wij ons doel behaald. We hebben in 3 levels toegewerkt naar een warm welkom heten naar juf en naar onze klasgenoten.
Bij het doel hoort een beloning, en niet zomaar 1. We hebben een clinic gekregen van korfballers! 

 
DSC01668.JPG
DSC01670.JPG 

 
IMG_4060.JPG

IMG_4059 (1).JPG
IMG_4058.JPG 
Teksten schrijven
In groep 7 besteden we veel tijd aan het schrijven van teksten. Onze teksten hebben een opbouw: inleiding, midden en een slot. Hier zijn we met de teksten van de zomervakantie mee gaan oefenen! Het zijn prachtige verhalen geworden.

 

 
IMG_4033.JPG
IMG_4034.JPG

 
Thema opening
Op 5 september hebben we ons nieuwe thema geopend:
 
Wij ontwerpen onze eigen Picasso's!

 

Wij zijn eerst bij onszelf te rade gegaan wie de man was. Van boer tot schilder tot molenaar... alles kon. Toen we in zijn gaan zoemen kwamen we erachter dat Picasso een heel beroemde kunstenaar is!

Tijdens de opening hebben we schilderijen bekeken en gekeken wat ons het meest aansprak en wáárom dit juist zo aansprak.

Daarna hebben we een begin gemaakt van ons eigen Picasso.....

 

IMG_3654[1].JPG

Teksten Reviseren

In de eerste week hebben we veel gekletst en geschreven over de zomervakantie. Deze week leren we onze teksten reviseren om ze vervolgens in het net te schrijven. Als we onze verhalen terug lezen wanen we ons weer even in de vakantie. Bent u ook zo benieuwd? Kom ze gerust bewonderen!

IMG_3647[1].JPG

IMG_3648[1].JPG

 

Coöperatieve werkvormen!
IMG_3484.JPG

 Wij oefenen met CLS (Spelletjes waarbij we veel moeten samenwerken) aan bijvoorbeeld de werkwoorden. Maar ook leren we elkaar door deze spelletjes goed kennen!

 


Met juf Suzanne werken we aan de rekendoelen Onder elkaar optellen en aftrekken.
​​​Image-1 (7).png

 

 Inhoudsopgave